Psykosyntes-coaching


Sammanställt av Anna Ryttberg. Kursiverat underlag av Kerstin BergenfjordTerapeutonline.se

Psykosyntesen är en holistisk, praktisk och utvecklingsorienterad psykologi som ser hela människan och samspelet mellan kropp, själ, känslor och intellekt. Psykosyntesen fokuserar på det friska i människan och syftar till en harmonisk utveckling av personligheten. Viljan och eget ansvar är centrala begrepp.

Psykosyntesen har sina rötter i psykoanalytisk och psykodynamisk teori samt i österländska teorier och skapades av den italienske psykiatrikern och psykoanalytikern Roberto Assagioli på 1920-talet.

Förutom i Italien används psykosyntesen i ett stort antal länder runt om i världen inom utbildning, rehabilitering, samtalsterapi, coaching och organisationsutveckling.

Psykosyntescoaching syftar till att underlätta personlig och professionell utveckling och fokuserar på olika perspektiv som livscoaching, karriärcoachning eller chefscoaching samt grupputveckling. En psykosyntescoach har en gedigen utbildning bakom sig och arbetar i enighet med ICF:s eller EMCC:s etiska riktlinjer.

Flertalet psykosyntescoacher bedriver sin verksamhet i eget företag med inriktning på friskvård.

I vilka situationer är psykosyntescoaching ett bra val?

Psykosyntescoaching är ett bra val när tillvaron krånglar och du har bestämt dig för att arbeta med sig själv på ett nytt sätt och du längtar efter personlig utveckling. Då påbörjar du en resa där du möter hela dig – kropp, själ, tankar och känslor. Samtalscoacher i psykosyntes arbetar med förändring och utveckling.

Så här går det till

Samtalscoaching i psykosyntes träffar du en coach som med acceptans, empati och kunskap om processer för människors växande hjälper dig till insikter. Som i alla typer av coaching utgår man från att det är du som klient som har både problemet eller utmaningen och lösningen. Coachens uppgift är att stärka dig i din förståelse för vem du är, vilka behov du har och hur du hittar vägen till det liv du vill leva och den du är.

I psykosyntescoachning kan man tidigt i samtalen börja med en kartläggning av livet, hur ser fördelningen mellan arbete, privatliv, familjetid och relationer ut. Redan här brukar stora insikter landa in hos klienten. Därefter kan man gå olika vägar där en av de mer klassiska är ”nuläge och önskat läge”. Här lotsas klienten mot sitt önskade läge via möjligheter och hinder. En psykosyntescoach jobbar mycket med att lyfta fram mönster och delpersonligheter och hur dessa har påverkan på livet för klienten idag och hur man kan göra för att agera i nya banor.

Viljan och eget ansvar är centrala begrepp inom psykosyntesen. Utan vilja blir även det enklaste projekt svårt att genomföra och med en tydlig egen vilja kan man navigera och styra även om det stormar och är oroligt på färden genom livet. Ett sådant kalibrerat verktyg inom sig ger en upplevelse av inre lugn, frihet, styrka och harmoni.

Teknikerna har utvecklats under närmare 100 år och stödjer dig i ditt arbete att lära känna dig själv. Att arbeta med sig själv kan vara både omskakande och tillfredsställande men säkert är att det påverkar och förändrar. Normalt träffar du din coach 5-8 ggr och ni har en överenskommelse om sekretess.

Utbildning för att bli psykosyntescoach

Psykosyntescoachen har minst 2 års utbildning (godkänd av EMCC och ICF) och har genomgått gedigen teori och praktik samt en omfattande egen upplevelsebaserad inre utveckling. En psykosyntescoach arbetar med individer, par och grupper.

Mer information

Hitta en psykosyntescoach

  • Psykosyntescoacher på Coacheronline.se hittar du på söksidan
  • Du hittar fler psykosyntescoacher hos psykosyntesförbundet på länken ovan

.